Haritada Göster

Yerebatan Sarnıcı Müzesi

Yerebatan Sarnıcı İstanbul'da ki en büyük kapalı sarnıçtır. Ayasofya Camii'sinin batısındaki küçük binadan girilir.

Yerebatan Sarnıcı Müzesi
Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

İSTANBUL'UN GİZEMLİ YAPISI: YEREBATAN SARNICI NEREDEDİR? NASIL GİDİLİR?

Yerebatan Sarnıcı İstanbul'da ki en büyük kapalı sarnıçtır. Ayasofya'nın batısındaki küçük binadan girilir. Sütun ormanı görünümündeki mekanın tavanı tuğla örülü, çapraz tonozludur. Zamanında civardaki bir bazilikadan dolayı bu isimle anılmıştır.

Hâlihazırda İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, müze olmanın yanında ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir mekandır. Giriş müze kartı ile olmuyor. Ücretli. İçeride Osmanlı kıyafetleri giyerek fotoğraf çektirebilirsiniz. Eskiden burası İstanbul'un belirli yerlerinin su ihtiyacını karşılamak için kurulmuştur. Fakat günümüzde barajların yapımı ile buna ihtiyaç kalmamış ve müze haline getirilmiştir. 

Yerebatan Sarnıcı Nerededir, Nasıl Gidilir?

Fatih ilçesine bağlı olan Sultanahmet'te bulunmaktadır. Tramvay ile gidebilirsiniz. Sultanahmet'te inerek bulabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı Ziyaretçi Saatleri

Yerebatan Sarnıcı, haftanın her günü 09.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilgilendirmeler

Ödeme Yöntemleri: Müze kartı geçerli değildir. Giriş için kredi kartı ve nakit TL kabul edilmektedir.

Giriş Güvenliği ve Eşya Kuralları: Güvenlik nedenleri ve yoğunluk sebebiyle bavul gibi büyük eşyalarla giriş yasaktır.

Fotoğraf ve Video Çekimi: Sarnıç içerisinde diğer ziyaretçileri rahatsız etmeden fotoğraf ve video çekmek serbesttir. Profesyonel çekimler ve tripodla yapılan her türlü çekim yazılı izin/ücrete tabidir.

Yiyecek ve İçecek: Sarnıca yiyecek ve içecek alınmamaktadır.

Sigara ve Evcil Hayvanlar: Sarnıç içerisinde elektronik sigara dahil sigara içilmesi kesinlikle yasaktır. Evcil hayvanların girişi taşıma çantası içinde kabul edilir.

Nem ve Sağlık Uyarısı: Sarnıç içi nem oranı %96’dır. Elektronik cihazlar sıvı teması sebebiyle zarar görebilmektedir. Ziyaret süresince nem ve ışık seviyesi dikkate alınmalıdır, sağlık sorunları için dikkatli olunmalıdır.

Güvenlik ve Ziyaretçi Kuralı: Sarnıç içi karanlık, zemin kaygan ve korkuluk seviyesi düşüktür. Korkuluklara yaslanmak, oturmak tehlikeli ve yasaktır. Sarnıç girişindeki merdivenlerden inip çıkarken korkuluklara tutunulmalıdır. Sarnıç giriş/çıkış merdivenleri ve sarnıç içi yürüyüş platformları ince topuklu ayakkabı ile yürümeye uygun değildir.

Yaş Sınırlaması ve Diğer Kısıtlamalar: Güvenlik nedeniyle 15 yaş altı çocukların ebeveynleri olmadan müzeye girmesi yasaktır. Sarnıçta suya girmek, içerisindeki dilek paralarına dokunmak veya almak yasaktır. Tarihi yapıların (sütun, heykel, resim) dokunmak, üzerine tırmanmak/çıkmak kesinlikle yasaktır. Ayrıca kesici, yakıcı aletlerle ve silahla girmek yasaktır.

  • Kültür Sanat
  • Tarihi Mekanlar





Ulaşım

  • Yürüme
  • Tramvay

Kaynak: www.yerebatan.com

13673
Son Güncelleme: 14 Nisan 2024, Pazar
Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

Yorumlar

1 Yorum, 1 İnceleme

Yorum Yaz

Yorum yazmadan sadece puanlama yapabilirsiniz...


Avatar - 09:52 21/06/2022 -

Fidan Aslanova

Selam.Yerebatan Sarnıcı kapalimi???..