Külliye, Mimar Sinan'in eseridir. Cami, medrese, türbe, sıbyan mektebi, han, imarethâne tabhâneden oluşmaktaydı. Bunların ancak bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır.
Büyük bir toplumun ihtiyaçlarına toptan cevap veren en önemli yapılar şüphesiz külliyelerdir ve Osmanlı kadınları da tarih boyunca birçok külliye inşa ettirmişlerdir. İşte onlardan biri Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’dır. Kendisi daha gençlik yıllarında Üsküdar İskelesi’nin karşısına, Mimar Sinan'a, içinde medrese ve imareti de olan bir külliye inşa ettirmiştir.
Külliye, Mimar Sinan'in eseridir. Külliye; Bir cami, medrese, türbe, sıbyan mektebi, han, imarethâne tabhâneden oluşmaktaydı. Bunların ancak bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır.
Mimar Sinan bu külliyenin camisinde Ayasofya Camii'nin daha çağdaş bir modelini uygulamıştır. Genellikle cami girişlerinin üzerinde bulunan yarım kubbe kullanılmamıştır; bu sebeple camiye girildiği gibi ana kubbenin altına ulaşılmaktadır. Caminin girişinde bulunan şadırvan dikkat çekici güzelliktedir. Pencere, kapaklar ve kürsüde kullanılan ahşap üzerine kakma bezemeler, mermerden yapılan mihrap ve minber ince bir işçilik ürünüdür.
Medrese, caminin kuzeyinde bulunmaktadır. Cami ile medrese arasında, biri Mihrimah Sultan’ın iki oğluna, diğeri ise Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'ya ait iki türbe bulunmaktadır. Sıbyan mektebi caminin kıble yönündedir. Külliyeye ait tabhâne, imarethâne ve han günümüze kadar ulaşmamıştır. Mihrimah Sultan Külliye içindeki camiyi karanlık bulmuş, onun bu hoşnutsuzluğunu unutmayan Sinan, Mihrimah Sultan’ın yıllar sonra Edirnekapıda yaptıracağı ikinci külliyenin camisini şimdiye kadar hiçbir camide yapmadığı kadar aydınlık inşa etmiştir. Günümüzde medrese dispanser, imaret ise kütüphane olarak kullanılmaktadır.
Kaynak: İstanbul Gezi Rehberi