Tarihteki ilk uçuş 17.yüzyılda Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kollarına taktığı tahta kanatlarla gerçekleştirilmiştir. Hezarfen Ahmet Çelebi Galata Kulesinden Üsküdar semtine uçmayı başarmıştır.
Galata Kulesi, dünyanın en eski ve Galata’nın en önemli kulelerinden birisidir. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 507 yılında Fener kulesi olarak ahşaptan inşa edilmiş, 1348 yılında ise Cenevizlilerin idaresine geçmiştir. Kule, İsa Kulesi adıyla yığma taştan yeniden yapılmıştır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethetmesiyle kule Osmanlı yönetimine geçmiştir. 15.yüzyılda zindan olarak kullanılan kule 16.yüzyılda yangın kulesi olarak kullanılmıştır. Tarihteki ilk uçuş 17.yüzyılda Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kollarına taktığı tahta kanatlarla gerçekleştirilmiştir. Hezarfen Ahmet Çelebi Galata Kulesinden Üsküdar semtine uçmayı başarmıştır. 1832 yılındaki Galata Yangını nedeniyle hasar gören kule 2.Mahmut tarafından yeniden onarılıp işaret kulesi olarak kullanılmıştır. 1967 yılında yapılan restorasyonun ardından bugün ki görünümüne ulaşmış ve turistik tesis olarak işletmeye açılmıştır. Böylece İstanbul’un tarihi semti Galata, ismini kuleye vermiştir. Bu kule Cenevizlilerden kalan en önemli yapıttır.
Galata Kulesi, Karaköy-Taksim arasında bulunuyor. Bu kuleye çıkış ücretli. Fakat yukarıda sizi muhteşem manzara bekliyor. İstanbul’un tarihini 360 derece görme imkânı sağlıyor. 2013'te, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı BELTUR işletmeyi devraldı. Bu dönemde kulenin en üst iki katında birer kafe ile restoran yer almaktaydı. Aynı yıl, UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil edildi. 2019'da mülkiyeti ve işletmesi Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçti. 2020'de yapılan çalışmalar sonrasında kule, müze ve sergi mekânı olarak düzenlendi. 2023'te, çatısında bir restorasyon gerçekleştirildi.
MüzeKart sahipleri Galata Kulesi’ne başka bir ücret ödemeden giriş yapabilirler.
MüzeKart’ı olmayan ziyaretçiler bilet satın alarak ziyaret edebilirler.
Galata Kulesi haftanın her günü, 08:30 - 23:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Galata Kulesi’ne en geç saat 22:00’de giriş yapılabilmektedir.
Galata Kulesi’nin çatı onarımı çalışmaları dolayısıyla Kule’nin 8. katı Kasım 2023’te ziyarete kapatılmıştır. Süreç içerisinde kulenin aleminin konservasyonu tamamlanmış, alem 20 Şubat 2024 tarihinde orijinal yerine yerleştirilmiş; yapının beden duvarlarında ve zemininde ise jeoradar çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tespit edilen detaylar doğrultusunda yapının dış cephe onarımı da yapılacaktır.
Restorasyon çalışmaları sırasında Galata Kulesi beden duvarlarında bulunan 400’e yakın göçmen kuş yuvasına asla zarar verilmeyecek; tüm uygulamalar kuş yuvaları ve ebabil kuşlarının göç mevsimi gözetilerek gerçekleştirilecektir.
Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları sebebiyle geçici olarak ziyarete kapalı bulundurulacaktır.