Eyüp Sultan Cami, Eyüp’te bulunmaktadır. İsmini orada türbesi bulunan Eyüp El-Ensari’den almaktadır. Eyüp Sultan olarak bilinen bu sahabenin asıl adı Halid b. Zeyd Ebu Eyyub El-Ensaridir.
Eyüp Sultan Cami, Eyüp’te bulunmaktadır. İsmini orada türbesi bulunan Eyüp El-Ensari’den almaktadır. Eyüp Sultan olarak bilinen bu sahabenin asıl adı Halid b. Zeyd Ebu Eyyub El-Ensaridir. Eyüp El-Ensari Hazretleri Peygamber Efendimizi Mekke’den Medine’ye ilk hicret ettiği zaman evinde misafir eden sahabedir.
1453'te İstanbul'un Fethi'nden sadece beş yıl sonra Osmanlı padişahı II. Mehmed tarafından 1458'de alana bir külliye inşa edildi. Efsaneye göre Mehmed, hocası Akşemseddin ile sohbet ederken, Eyüp Sultan'ın mezarının nasıl bulunacağını sormuştur. Akşemseddin, "Şu karşı yakadaki tepenin eteğinde bir nur görüyorum. Orayı kazacağız, bir beyaz mermer çıkacak. Eyüp Sultan orada olmalıdır." der. Kazılan bölgede "Haz-a kabri Halit İbni Zeyd" yazılı beyaz bir mermer bulunur. Bunun üzerine, bulunan mezarın biri baş ucuna, biri ise ayak ucuna olmak üzere iki adet fidan dikilerek bölgeden ayrılırlar. Bu haberi alan II. Mehmed, alanın çevrilmesini ve her bölgeye çeşme yapılmasını emreder. Dikilen fidanları da caminin girişindeki çeşmelerin yanına taşıtır.
Eyüp Sultan Cami, İstanbul’a gelenlerin ilk durağıdır. Genellikle sabah namazı ile buradan başlanır geziye. Mübarek gecelerde insanların sabahlara kadar namaz kıldığı, dua ettiği bir yerdir. Caminin etrafı, çeşitli dükkanlar ve kafelerle çevrilidir ve ziyaretçilere alışveriş ve dinlenme imkanı sunar. Ayrıca, camiye gelen ziyaretçiler, Eyüp Sultan Türbesi'ni ziyaret ederek dua etme ve manevi huzur bulma fırsatı bulurlar.
Eyüp Cami, İstanbul’un ilk selâtin (Osmanlı padişahlarının yaptırdığı) camisidir