Mısır’daki Teb şehrinde bulunan Luksor Tapınağı’nın önünden Roma İmparatoru I.Theodosios tarafından söktürülerek İstanbul’a deniz yoluyla getirilmiş olan Dikilitaş bugünkü yerine M.S. 390’da dikilmiştir.
Mısır’daki Teb şehrinde bulunan Luksor Tapınağı’nın önünden Roma İmparatoru I.Theodosios tarafından söktürülerek İstanbul’a deniz yoluyla getirilmiş olan Dikilitaş bugünkü yerine M.S. 390’da dikilmiştir. Dikilitaş, M.Ö.1700 yıllarında Firavun III. Tutmosis için yapılmıştır. Yirmi metre yüksekliğinde pembe granit taşından yapılmış sütunun dört yüzünde Mısır hiyeroglif yazısı ile kabartma kitabeler mevcuttur. Kitabelerde eski Mısır tanrısı Amon-Ra övülmekte ve III. Tutmosis’in zaferleri anlatılmaktadır. Anıtı taşıyan iki aşamalı mermer blok üzerinde Grekçe ve Latince yazılar bulunmaktadır. Diğer yüzlerinde ise anıtın dikilişi ve araba yarışlarıyla ilgili kabartma heykeller yer almaktadır.
Ayrıca İstanbul’un en eski anıtı olma özelliğini taşıyan bu anıt At Meydanı’nın tam ortasına denk düşmektedir. Anıtın İstanbul’a getirilme sebebi bu meydanı güzelleştirmenin yanında Roma’nın Mısır’a hakimiyetini göstermektir. Sultan Ahmet Meydanı’ndaki diğer iki sütunun birisi Yunanistan’dan getirilmiştir. Diğeri Romalılara aittir. Bunun sebebi Doğu Roma’yı oluşturan ve ayakta tutan felsefe ve bilimin kaynağını göstermekti. Yani Eski Yunan ve Mısır bilgisi üzerinde yeni Roma düşüncesi ve hakimiyeti anlatılmaya çalışılıyordu.
Kaynak: İstanbul Gezi Rehberi- Halil Ersin Avcı
super
Emeğinize sağlık çok güzel olmuş..