Haritada Göster

Vefa Bozacısı - Boza İçindekiler, Bozanın Faydaları

Vefa Bozacısı'nın Tarihçesi - Boza Neden Yapılır, Neye Faydalıdır? - Bozanın Sağlıklı Saklanması ve Tüketimi - Boza Helal midir?

Vefa Bozacısı - Boza İçindekiler, Bozanın Faydaları
Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

İSTANBUL'UN LEZZET DURAKLARINDAN BİRİSİ: VEFA BOZACISI

Vefa Bozacısı'nın Tarihçesi

Vefa Bozacısı, Hacı Sadık Bey tarafından kurularak 1876'da hizmete başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyetin kuruluşuna, dünya savaşlarına tanıklık etmiş, bu süreçte varlığını devam ettirmiş bir aile şirketidir.

Unkapanı manifaturacılar çarşısının başında Vefa Lisesinin köşesindedir. Malatya Kanalboyunda da , 1999 yılında şubesi kurulmuştur. 2010 yılı itibariyle yenilenmiş haliyle hizmete devam etmektedir.

Boza Neden Yapılır, Neye Faydalıdır?

Boza; darı irmiği ve benzeri çeşitli tahıllar, su ve şekerden üretilir.

Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanması sırasında laktik asit üretir. Ender gıda maddelerinde bulunan bu asit çok değerli olup, hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye edilir. Kolera hastalığının tedavisinde son derece etkilidir.

Bozanın Sağlıklı Saklanması ve Tüketimi

Boza; mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları çok önemlidir.

Bu nedenle hava alabilen, sağlıklı cam şişede satışa sunulmaktadır. Şişelenmesi sırasında fermantasyonu devam eden bozanın çok hızlı tüketilmesi gerekir.

2lt., 1 lt ve 0,5 lt. olarak Vefa Bozası seçkin iş yerlerinde özel ambalajlar ile satışa sunulmaktadır.

Kışın vazgeçilmezlerindendir boza. Hele birde yerinde içerseniz tabi. Burası hafta sonları ve akşamları çok yoğun oluyor. İster bardak ile alın. İster şişe ile alıp hediye götürün. Yerinde içmek isterseniz taze kavrulmuş leblebi ile de çok güzel oluyor ve çok tercih ediliyor. Tam da vefa bozacısının karşısında taze kavrulmuş kokusu üzerinde leblebi satıyorlar. Bozaya özel minik paketlerde.

Boza Helal midir?

Boza haram değildir. Birayı bozaya benzetmek mümkün olamaz. İkisi arasında kesin fark vardır. Şöyle ki;

Bozanın içeriğinde alkol bulunmazken, bira alkol içerir. Ancak birada bulunan alkol miktarı az olsa da içilmesi haramdır. Boza ise özü fazla ekşitilerek sarhoş edici hale getirilir, bira durumuna sokulursa içilmesini meşru kılmaz. Bozanın sarhoş edici hale gelmesi, özellikle ekşimesi ve fermantasyonunun artmasıyla mümkündür. Bu durumda boza da haram hükmü alır. Ancak boza sarhoş etmeyecek şekilde üretildiyse, şerbetler gibi helal kabul edilir.

  • Yeme İçme
  • Ücretsiz
  • Lavabo & WC
  • Camii


Ulaşım

  • Özel Araç
  • Otobüs

Otopark

  • Ücretsiz
  • Ücretli

Sosyal İmkanlar

  • Lavabo & WC
  • Camii
6138
Son Güncelleme: 15 Nisan 2024, Pazartesi
Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

Yorumlar

0 Yorum, 0 İnceleme

Yorum Yaz

Yorum yazmadan sadece puanlama yapabilirsiniz...