Haritada Göster

Anadolu Kavağı

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’den giriş kapısı konumundaki Anadolu Kavağı yıllardır değişmeyen görüntüsü ile nostaljik balıkçı köyü özelliğini koruyor.

Anadolu Kavağı
Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

ANADOLU KAVAĞI NEREDEDİR? NASIL GİDİLİR ?

Anadolu Kavağı, İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde yer alan bir mahalledir. İstanbul Boğazı'nın kuzey kıyısında bulunan bu mahalle, turistik bir balıkçı kasabası olmasıyla öne çıkmaktadır.

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’den giriş kapısı konumundaki Anadolu Kavağı yıllardır değişmeyen görüntüsü ile nostaljik balıkçı köyü özelliğini koruyor. İstanbul’un korularından biri olan ve lokantaları ile ünlü köy, lüfer mevsimi olan eylül – ekim aylarında İstanbul’un yaza veda edip sonbaharda ılık günlerin tadını çıkarmak isteyenlerin tercih ettiği gezi yerlerinin başında yer almaktadır.

Anadolu Kavağı’na hem denizden hem karayolundan gelmek mümkündür. Eminönü’nden kalkan ve boğaz hattı seferleriyle buraya ulaşmak mümkündür. Bu yolculuk aynı zamanda bir boğaz gezintisi imkânı da vermektedir. Köye Sarıyer’den kalkan vapurlarla da ulaşılabilir. Ayrıca Üsküdar, Beykoz sahil yolu da kullanılabilir. Sahilde çok sayıda balık lokantası mevcuttur.

Anadolu Kavağı’ndaki önemli yapılardan birisi Cenevizliler tarafından boğazın kontrolü için yapılan Yoros Kalesi’dir. Sahile hakim bir tepeye yapılmış olan bu kaleden boğaza giriş çıkış yapan bütün gemileri ve boğazın eşsiz manzarasını görmek mümkün. Tepenin uç noktasında bulunan Yoros Kalesi, mimarisi ve duvarlarında bulunan armalarıyla dikkat çekmektedir. Bitinyalılar, Gotlar ve Ruslar’ın saldırılarına uğrayan Anadolu Kavağı bir dönem Cenevizlilerin de eline geçmiştir. Cenevizliler tarafından yapılan Yoros Kalesi 1190 yılında yapılmıştır. Bizanslıların ve 14. Yüzyılda Osmanlıların eline geçen Yoros Kalesi içinde 25 evlik bir Türk mahallesinin bulunduğundan da söz edilmektedir. Evliya Çelebi Kavak Kasabası’nın içinde siyah renkli olan kalenin Yıldırım Han tarafından fethedildiğinden, Fatih Sultan Mehmet tarafından tamir edilip içine asker konduğundan, çevresinin 200 adım ve dört bir yanının kestane ormanı olduğundan söz eder.

  • Tarihi Mekanlar
  • Manzaralı Yerler
  • Ücretsiz
  • Deniz


Ulaşım

  • Özel Araç

Otopark

  • Ücretsiz

Manzara

  • Deniz

Kaynak: İstanbul Gezi Rehberi

5208
Son Güncelleme: 19 Nisan 2024, Cuma
Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

Yorumlar

0 Yorum, 0 İnceleme

Yorum Yaz

Yorum yazmadan sadece puanlama yapabilirsiniz...